Moet je bij het wisselen naar een nieuwe winterband ook nieuwe velgen kopen?

Wanneer de temperatuur tot onder de 7 graden daalt, raden wij je aan om je zomerbanden om te wisselen naar winterbanden. Maar hoe zit het met de velgen als je nieuwe winterbanden aanschaft? In dit blog vertellen wij je er alles over.

6-Autobandencheck-winterbanden-banden-moet-je-bij-het-wisselen-naar-een-nieuwe-winterband-ook-nieuwevelgen-kopen

Moet ik ook nieuwe velgen als ik nieuwe winterbanden aanschaf?

Met deze vraag kunnen we drie kanten uit:

  1. Je hebt nog nooit winterbanden besteld het is voor jou de eerste keer
  2. Je hebt een andere auto gekocht en de oude winterbanden passen niet meer onder de nieuwe auto
  3. Je oude winterbanden zijn versleten en er moeten nieuwe winterbanden aangeschaft worden

1. Nog nooit winterbanden besteld

Als je besluit om voor de eerste keer winterbanden aan te schaffen, adviseren wij om ook een aparte set velgen voor je winterbanden te kopen. Deze velgen kun je dan laten zitten als de winterbanden weer gedemonteerd moeten worden. De complete set wordt dan opgeslagen. Het is voor zowel de winter- als zomerband niet goed om iedere keer de band van de velg af te halen. Het demonteren van de velgen gaat toch altijd met enige kracht gepaard en de kans dat de banden en velgen beschadigd worden is groot. Tevens scheelt het in de portemonnee als je aparte velgen aanschaft omdat er geen extra kosten bijkomen voor het balanceren en de ventielen van de winterbanden.

2. Een andere auto gekocht maar de oude banden passen niet meer

Ook als je een andere auto hebt gekocht en je moet een nieuwe set winterbanden aanschaffen omdat de oude winterbanden niet meer onder je nieuwe auto passen, raden wij aan een set velgen erbij te kopen.

3. De oude winterbanden zijn versleten

Als je oude winterbanden versleten zijn en vervangen moeten worden door nieuwe winterbanden, heb je waarschijnlijk al velgen en kun je deze voor de nieuwe winterbanden gebruiken. Tenzij je met de mode mee wilt doen en een nieuwe set velgen aan wilt schaffen. Bij de lichtmetalen velgen komen er ieder jaar wel weer nieuwe types uit. Maar wil je niet te diep in de buidel tasten dan zijn stalen velgen ook een prima optie.

Bridgestone Turanza T005

De juiste winterband om de juiste de velg

Het is belangrijk dat de juiste maat velg gemonteerd wordt op de winterband. Wij adviseren je om in de winterperiode voor de kleinst voorgeschreven maat te kiezen. Je hebt een veel betere grip op het wegdek of sneeuw als de band smal is. Tevens houd je meer ruimte over voor eventuele montage van sneeuwkettingen. 

Lichtmetalen of stalen velgen om je winterband leggen?

Kies je voor staal of lichtmetalen velgen op je winterbanden? Deze keuze is geheel aan jou. Lichtmetalen velgen zien er fraaier uit en geven je auto een mooie look. Het voordeel van lichtmetalen velgen is ook dat ze minder snel roesten. Maar als je de portemonnee moet laten beslissen dan zijn stalen velgen een prima optie. Aan lichtmetalen velgen hangt nu eenmaal een duurder prijskaartje.

Nog enkele tips voor uw winterbanden en velgen

  • Zorg dat je set winterbanden voorzien zijn van eigen velgen
  • Zorg voor een goede opslag van je winterbanden inclusief velgen
  • De maatvoering van de winterbanden en velgen moeten bij elkaar passen

Download de complete winterbandengids

Wil jij goed op de hoogte zijn van alle feiten en weetjes over winterbanden? Download dan geheel gratis onze complete gids "Alles over winterbanden". Je kunt de gids hier downloaden.