Is een reserveband verplicht?

Een reserveband, of ook wel reservewiel genoemd, is in ons land al heel lang niet meer verplicht. Maar er zijn landen waar het (tijdens bepaalde periodes) wel verplicht is om een reserveband in de auto te hebben. Tegenwoordig worden nieuwe auto’s vaak niet meer voorzien van een reserveband, maar wij adviseren om er toch altijd een bij te hebben. Waarom het verstandig is om een reserveband in de auto te hebben liggen, lees je in onze blog.

autobandencheck is een reserveband verplicht

Wat is een reserveband?

Een reserveband is een extra wiel met band dat aanwezig is in een voertuig. Het reserveband is bedoeld als vervangende autoband, wanneer deze onderweg kapot gaat. Een reserveband is enkel bedoeld om het voertuig weer thuis of bij de garage te krijgen. Vandaar dat een reserveband ook wel eens “thuiskomertje” wordt genoemd. Zorg er altijd voor dat je de kapotte band laat repareren of vervangen bij een garagebedrijf. Lees ook onze blog: De 8 meest voorkomende oorzaken voor een lekke band.

Waar vind ik mijn reserveband?

Over het algemeen is een reserveband te vinden in de kofferbak onder een luik of onder het voertuig. Echter bij nieuwere voertuigen is de kans groot dat er helemaal geen reserveband aanwezig is in het voertuig. Deze is dan vervangen door een reparatieset. Het idee hierachter is ruimte- en gewichtsbesparing. Een lichtere auto, verbruikt minder brandstof en de wegenbelasting en verzekeringspremie kunnen lager uitvallen. Of je blind kunt vertrouwen op alleen een reparatieset is nog maar de vraag. Wij raden daarom aan altijd een reserveband in het voertuig te hebben, samen met een krik en wielsleutel.

Bridgestone Turanza T005

Is een reserveband verplicht?

In Nederland en omringende landen is een reserveband niet verplicht, maar er zijn wel landen waar het binnen bepaalde periodes verplicht is om een reserveband bij te hebben. Deze verplichting geldt bijvoorbeeld in Slowakije, Servië, Turkije, Spanje en Turkije. Buiten een reserveband zijn er wel andere zaken die aanwezig dienen te zijn in een voertuig, denk aan; een gevarendriehoek, veiligheidshesjes, verbanddoos en reservelampjes. In Nederland is dit alles niet verplicht (wel handig), maar in bepaalde EU landen wel. Lees er meer over op de site van de ANWB.

Belangrijk om te weten

Indien je een reserveband in je voertuig hebt liggen, dan is het van belang om deze band ook regelmatig te controleren. Zeker wanneer je bijvoorbeeld een lange reis gaat maken. Wij raden aan om de volgende zaken te controleren:

  • Heeft de reserveband nog voldoende profiel?
  • Is de bandenspanning van de reserveband op peil?
  • Heeft de reserveband geen zichtbare beschadigingen?
  • Zijn alle benodigdheden voor het wisselen van een band aanwezig?

Alles over onderhoud & vervanging van autobanden

Ben je op zoek naar meer onderhoud informatie over banden? Download dan nu gratis onze complete gids!

New call-to-action