Hoe oud is mijn autoband?

Hoe oud is mijn autoband? Een relevante vraag, maar ook een vraag waar je niet elke dag mee bezig bent. Toch is het een belangrijke vraag, omdat deze van invloed is op je veiligheid op de weg. Een autoband is immers niet eeuwig houdbaar. Ongeacht hoeveel kilometers je er mee gereden hebt, een keer is de band te oud. De leeftijd van een autoband is op de band zelf af te lezen aan de zogenaamde DOT-code. In dit blog vertellen we alles over de leeftijd van je autoband en bijbehorende DOT-code.

autobandencheck dot code band

De DOT-code bij een autoband

De leeftijd van een autoband is af te lezen aan de DOT-code. DOT staat voor Department of Transportation. Dit is het Amerikaanse ministerie van verkeer. Wanneer een autoband wordt voorzien van een DOT-code, dan voldoet deze aan de eisen van de Amerikaanse overheidsinstantie. De DOT-code is een internationaal erkend keurmerk. De DOT-code staat gedrukt in de wang, ofwel zijkant, van een autoband. Deze code geeft de productiedatum van de autoband weer, geeft aan waar de band is gemaakt, wat de maat is en wat het type is.

De leeftijd van jouw autoband

Via de DOT-codering in de autoband kun je zelf checken hoe oud je band is. De DOT-code bestaat uit drie groepen van vier alfanumerieke karaktertekens. Voor het jaar 2000 bestond de productiedatum in de DOT-code uit drie cijfers, maar vanaf 2000 bestaat deze uit vier cijfers. De eerste twee cijfers staan voor de productieweek en de laatste twee cijfers voor het fabricagejaar van de band.

  • Voorbeeld: Een DOT-code kan zijn DOT 8D YE 3301. De laatste vier cijfers zijn de productiedatum en betekenen dat de band in week 33 van het jaar 2001 geproduceerd is.

Verder bestaat de DOT-code op een autoband uit twee codes die de fabrikant en fabriek aanduiden. Kortom, met behulp van de DOT-code kun je de leeftijd van je autoband dus eenvoudig vaststellen. Zo weet je of je rondrijdt op te oude banden of niet. 

Bridgestone Turanza T005

Wanneer is een band te oud?

Hoe oud mag een band zijn? Gemiddeld gaan autobanden tussen de vijf en tien jaar mee. Een band van tien jaar of ouder is echt te oud en moet zeker vervangen worden. Check niet alleen je autobanden, maar ook de banden onder je caravan, camper, paardentrailer of aanhangwagen. Doordat deze onregelmatig gebruikt worden is het namelijk zaak dat ook deze extra goed gecontroleerd worden. Het wil niet zeggen doordat er minder mee gereden wordt, dat ze langer houdbaar zijn. Door maandenlang stilstaan wordt een klein gedeelte van de band belast, waardoor op de banden een vlakke kant ontstaat met trilling als gevolg. Wees ook bedacht op uitdroging, de juiste bandenspanning en het feit dat de banden en wielen zwaar worden belast. Vergeet overigens ook niet om je reserveband van de auto te checken, want ook die heeft een beperkte houdbaarheid. Lees ook onze blog: Hoeveel jaar gaan autobanden mee?

Wil je zekerheid hebben over de staat van je autobanden? Laat je autobanden dan regelmatig checken bij een professioneel garagebedrijf. Zij checken de band op scheuren, slijtage en uitdroging. Zo ben je zeker van een goede autoband waarmee je veilig kunt rijden zonder risico’s.

Download de complete onderhoudsgids

Wil je meer weten over het goed onderhouden van je autobanden en hoe je slim moet omgaan met het vervangen van je banden? Download dan nu de whitepaper 'Onderhoud & vervanging van autobanden'. 

New call-to-action