Hoe kan ik zien dat mijn autoband versleten is?

Hoe kun je zien dat je autoband versleten is? Misschien denk je wat een rare vraag; dat is toch niet zo moeilijk? De meest voor de hand liggende is de constatering van een beschadiging aan je autoband. Maar er spelen meer factoren een rol die kunnen duiden op een versleten autoband.

autobandencheck - hoe kan ik zien dat mijn autoband versleten is

Je autobanden hebben te weinig profiel

Uit onderzoek is gebleken dat veel automobilisten geen idee hebben wat de minimale profieldiepte van hun autobanden moet zijn om nog verantwoord de weg op te gaan. Te weinig profiel kan tot zeer onaangename situaties lijden. Je verliest het contact met de weg als gevolg dat je auto begint te glijden en onbestuurbaar wordt. Je kunt heel eenvoudig zelf controleren of je banden nog genoeg profiel hebben. Er zijn speciale bandenprofielmetertjes maar je kunt het ook simpel controleren met een euro muntstuk. Voor een zomerband gebruik je een 1 euro muntstuk en voor een winterband gebruik je een 2 euro muntstuk. Hoe gaat dat in zijn werk:

profiel_check2
  • Zomerband: je steekt het 1 euro muntstuk in de minst diepe groef van je autoband. Als je de gouden rand blijft zien dan heeft je zomerband niet voldoende profiel en wordt het tijd voor vervanging.
  • Winterband: je steekt het 2 euro muntstuk in de minst diepe groef van je autoband. Als je de zilveren rand blijft zien dan heeft je winterband niet voldoende profiel en wordt het tijd voor vervanging.

Wij adviseren je om het profiel van je banden één keer per maand te controleren.

Je autobanden zijn beschadigd

Bij de volgende beschadigingen aan je autoband, adviseren wij je om je autoband te vervangen:

  • Droogtescheuren
  • Uitstulpingen
  • Onregelmatige slijtage van het loopvlak

Droogtescheuren kunnen ontstaan door het weer en de ouderdom, maar ook als je auto langdurig stilstaat. Tevens kan een verkeerde bandenspanning zorgen voor droogtescheuren. Hebben je banden een veel te lage bandenspanning dan kan dat zorgen voor scheuren met name aan de zijkanten van het loopvlak. Meer over bandenspanning lees je in onze blog: "Wat is de juiste bandenspanning voor mijn auto?"

Uitstulpingen aan je autoband zijn gemakkelijk te herkennen en tevens een signaal dat je er even goed naar moet kijken of je autoband niet aan vervanging toe is. Doorrijden met een uitstulping aan je autoband kan leiden tot vroegtijdige slijtage. En vroegtijdige slijtage kan lijden tot een klapband.

Onregelmatige slijtage aan het loopvlak is vaak het gevolg van slechte uitlijning. Maar ook kale plekken op je autoband is een voorbeeld van onregelmatige slijtage. Probeer slijtage aan je autobanden zoveel mogelijk te voorkomen.

Bridgestone Turanza T005

Je autobanden zijn te oud

Autobanden gaan gemiddeld tussen de vijf en tien jaar mee. Zijn je autobanden ouder dan tien jaar dan adviseren wij toch zeker om je banden te vervangen. Benieuwd hoe oud jouw autobanden zijn? In ons blog ‘Hoe oud is mijn autoband?’ vertellen wij je er alles over. Ook al hebben je autobanden na tien jaar nog genoeg profiel en zie je geen beschadigingen dan adviseren wij toch een afspraak te maken bij een garagebedrijf bij jou in de buurt om je autobanden goed te laten controleren. 

Download onze APK checklist!

Met versleten banden zal je sowieso niet door de APK keuring komen. Wij adviseren daarom om je banden goed te onderhouden en met behulp van onze gratis APK checklist helpen we je graag succesvol door de APK keuring!

New call-to-action