Drie tips om niet te slippen bij het optrekken

Heb je wel eens last van slippen van de autobanden bij het wegrijden? Dat kan te maken hebben met verschillende factoren. In dit blog geven we drie tips waardoor je minder last zult hebben van slippende banden bij het optrekken van de auto.

autobandencheck drie tips om niet te slippen bij het optrekken

Slippen bij optrekken

Een auto slipt nooit uit zichzelf; daar moet je als automobilist wel wat voor doen. Bij accelereren, remmen en sturen worden er diverse krachten door de autoband op het wegdek uitgeoefend. Die krachten worden wrijvingskrachten genoemd. Slipgevaar is het hoogst wanneer het buiten koud en/of nat is. Door het koude/natte wegdek kan het zijn dat de auto eerder slipt bij optrekken. Naast het weer is de staat van de banden ook een belangrijke factor met betrekking tot het slippen van de auto.

Niet slippen bij optrekken, drie tips

Hieronder geven we drie tips, zodat je slippen bij het optrekken met je auto zoveel mogelijk kunt beperken:

  1. Kies voor een goede autoband
    Door goede autobanden onder je auto te leggen beperk je slippen tot een minimum. De kwaliteit en eigenschappen van een autoband spelen namelijk wel degelijk een rol als het gaat om grip en stabiliteit. Des te meer grip de auto heeft en des te langer de autoband meegaat, des te kleiner de kans op (vroegtijdig) slippen.

  2. Rijd met de juiste bandenspanning
    Zorg ervoor dat de bandenspanning van de auto niet te hoog is. Te hard opgepompte banden veroorzaken direct een verhoogde kans op slippen bij optrekken. Bijkomend nadeel is dat banden met een te hoge spanning sneller, en bovendien niet gelijkmatig slijten.

    Een te hoge bandenspanning is niet goed, maar zorg er ook voor dat de bandenspanning niet te laag is. Een te lage bandenspanning kan leiden tot slippen van de band op het wiel. Tussen de binnen- en buitenband van de auto is er een groot contactoppervlak. Dat veroorzaakt aardig wat wrijving. Slipt de buitenband, dan doet de binnenband dat ook. Wanneer de binnenband te ver verplaatst ten opzichte van het wiel, kan het ventiel afscheuren en loopt de band leeg. Meer over de bandenspanning lees je in onze blog: hoeveel bar moet er in een autoband.
  1. Check het bandenprofiel

Check regelmatig of je banden nog voldoende profiel hebben. Vooral wanneer het wegdek nat wordt, is het van belang dat het profiel van de band in goede staat is om voldoende grip te houden.

Bridgestone Turanza T005

Voorkom slippen van de autobanden

Wanneer je bovenstaande drie tips in acht neemt dan zal je minder last hebben van slippende banden bij optrekken. Slippende banden kunnen bovendien extra opspelen in de winter. Ook al heb je winterbanden onder de auto, als bestuurder moet je extra alert zijn. Bij gladheid op de weg wordt de remweg namelijk langer, ongeacht het type banden waar je op rijdt.

Download onze complete onderhoudsgids!

Goed onderhoud aan banden is erg belangrijk. In onze complete gids lees je alles over het onderhoud en vervanging van banden. Download de onderhoudsgids hier.

New call-to-action