De zeven bandenvragen

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe autobanden, kom je er achter dat  het aanbod van bandenmerken en bandentypes ontzettend groot is. Maar hoe weet je nu welke banden het meest geschikt zijn voor onder je auto. Dat heeft niet alleen te maken met het type auto dat je rijdt maar ook met wat voor autorijder je zelf bent. Ben je een rustige rijder of heb je graag de vaart erin? Rijd je korte afstanden of juist lange trajecten? Allemaal zaken die van invloed zijn op het type banden die je nodig hebt. Een goede bandenverkoper zal je dan ook eerst de hieronder genoemde zeven bandenvragen stellen voordat hij je de juiste autoband kan adviseren. Ieder bandenmerk bestaat immers uit diverse types en ieder type band heeft zo zijn eigen bijzondere eigenschappen.

autobandencheck-de zeven bandenvragen

1. Zijn je banden aan vervanging toe?

Je gaat pas op zoek naar nieuwe banden als je banden aan vervanging toe zijn. Hoe kun je zelf controleren of je banden aan vervanging toe zijn? Check dan eerst de profieldiepte. De diepte van het profiel is de beste indicatie of je banden aan vervanging toe zijn. De minimaal aanbevolen profieldiepte van zomerbanden is 2 mm, van winterbanden 4 mm. Je kunt heel eenvoudig zelf je profieldiepte meten met een euro muntstuk. In de minst diepe groef van je band steek je een euro muntstuk. Kun je de buitenste rand zien (goud bij 1 euro, zilver bij 2 euro)? Dan is het profiel onvoldoende. Verdwijnt de rand in het profiel, dan is het profiel voldoende. Voor zomerbanden neem je een muntstuk van 1 euro en voor winterbanden een muntstuk van 2 euro. Alle informatie kun je ook terugvinden in ons blog  "3 Signalen dat je nieuwe banden nodig hebt" of je doet onderstaande test.

Bridgestone Turanza T005

2. Weet je de bandenmaat?

Als je nieuwe banden nodig hebt en je neemt contact op met een garagist of je wilt online banden bestellen dan is het handig als je de bandenmaat bij de hand hebt. De bandenmaat is één van de eerste vragen die de garagist aan je zal stellen of die online gevraagd wordt. Op de ‘wang’ van de band staat altijd de maat vermeld. Deze maataanduiding geeft de breedte, de hoogte, en de inch-maat van de band weer. Het is belangrijk om de juiste band onder de auto te hebben, want als er een verkeerde maat gemonteerd wordt, kan de kilometer afwijken. Het draagvermogen(het aantal kilo’s dat de band kan dragen) en het snelheidssymbool(de maximale snelheid die met de band gereden kan worden) worden naast de maat ook op de wang van de band getoond. Wil je meer duidelijkheid over waar je nu de bandenmaat van je band kunt vinden, ga dan naar ons blog "Wat is mijn bandenmaat". In dit blog wordt duidelijk uitgelegd waar je de bandenmaat op de band kunt vinden.

3. Wat voor type auto rijd je?

Dit is een vraag waar je niet lang over hoeft na te denken maar wel belangrijk is bij het zoeken naar de juiste band. Zoek je autobanden voor een personenwagen, 4x4/SUV of een bestelwagen? Of misschien zoek je wel nieuwe banden voor je caravan. In onze webshop vind je waar je naar op zoek bent. 

4. Hoeveel kilometers rijd je op jaarbasis?

Om het juiste type band voor onder je auto te vinden is het voor een bandenverkoper heel belangrijk om te weten hoeveel kilometers je op jaarbasis rijdt. Maak je veel kilometers omdat je voor je werk veel moet autorijden of wordt de auto alleen maar gebruikt als boodschappenautootje? Rijd je lange afstanden dan wordt er weer een ander type band geadviseerd dan wanneer je korte afstanden rijdt.

5. Rijd je voornamelijk op de snelweg of in de stad?

Om de juiste autoband te vinden is het ook belangrijk om te weten of je voornamelijk op de snelweg rijdt of in de stad. Op de snelweg is het wegdek doorgaans geasfalteerd en op asfalt zullen je banden minder snel slijten dan op een onverhard of ongelijkmatig wegdek dat je meestal tegenkomt als je in de stad of omgeving rijdt.

6. Gaat je voorkeur uit naar een bepaald bandenmerk?

Ben je tevreden over het merk banden waar je nu op rijdt? Misschien wil je wel helemaal geen ander merk maar wel het nieuwste type van het merk waar je nu op rijdt. Wil je een ander merk omdat je niet tevreden bent over je huidige merk dan heb je misschien zelf al een bepaald bandenmerk in gedachte. Heb je zelf geen voorkeur, ga dan naar onze merkenpagina om te zien welke bandenmerken er allemaal worden aangeboden voor zowel personenauto’s, SUV’s, bestelwagens en caravans.

7. Maak je gebruik van zowel zomer- als winterbanden?

Rijd je al op zomer- en winterbanden en houd je je strikt aan de bandenwissel periode dan zullen je banden minder snel slijten dan wanneer je alleen op zomer- of winterbanden rijdt. Het gehele jaar door op winterbanden rijden wordt sowieso afgeraden omdat winterbanden bij warm weer minder grip op de weg hebben dan zomerbanden. Het meest veilige is nog altijd, omdat het weer zo veranderlijk is, dat je op tijd je banden wisselt van zomer- naar winterbanden en van winter- naar zomerbanden.

Met deze zeven bandenvragen, ben je je eigen bandenverkoper en kun je via onze webshop de juiste banden voor onder je auto vinden. Heb je toch moeite met het vinden van de juiste band, neem dan gerust contact met ons op en wij voorzien je graag van advies.

Bereid je APK goed voor

Wil je niet voor verrassingen komen te staan bij de APK? Download dan onze gratis doe-het-zelf checklist!

New call-to-action