Caravanbanden vervangen, wanneer moet dat?

Dat autobanden om de zoveel tijd vervangen moeten worden dat weten we wel, maar hoe zit dit met caravanbanden? Zoveel wordt er niet met de caravan gereden. Slijten de banden van een caravan überhaupt wel? Caravanbanden worden vaak vergeten omdat je er maar een paar keer per jaar mee rijdt. Toch is het van groot belang om deze banden ieder jaar te controleren en zo nodig te vervangen. Lees in deze blog meer over het vervangen van caravanbanden.Autobandencheck.nl wanneer caravanbanden vervangen

De juiste band onder uw caravan

Speciale caravanbanden bestaan niet. De banden die worden gebruikt onder een caravan, vouwwagen of camper vallen bij Autobandencheck.nl onder de categorie bestelwagenbanden. Er zijn diverse bandenmerken die bestelwagenbanden fabriceren. Welk merk en type je nodig hebt is afhankelijk van het gewicht en het draagvermogen van je vakantievoertuig. Wij adviseren om versterkte (reinforced) banden te gebruiken omdat het totale gewicht van het voertuig gedragen moet worden door twee autobanden. Vaak vind je meer informatie over de juiste banden terug in het instructieboekje van je caravan. 

Levensduur caravanbanden

Er is geen wettelijke verplichting dat caravanbanden om de zoveel jaar vervangen moeten worden, ook al stellen sommige verzekeringsmaatschappijen dit wel als eis. Het wordt aangeraden om caravanbanden na ongeveer 6 á 7 jaar te vervangen. Het profiel is dan vaak nog niet versleten maar de kans op een klapband neemt wel toe. Het grootste risicofactor bij caravanbanden is de veroudering van banden. Ook gedurende de winterstalling loopt het verouderingsproces gewoon door. De leeftijd van de banden kunt u zelf controleren aan de hand van de DOT code.

Slijtage door stilstand

Vakantievoertuigen staan over het algemeen meer stil dan dat ze op de weg rijden. Vaak wordt de caravan pas in de zomer weer uit de winterstalling gehaald. Dit betekent dat de caravan een lange periode stil heeft gestaan en het volle gewicht rust op één plek van de banden. Dit veroorzaakt zwakke plekken en droogtescheurtjes. Ook de bandenspanning neemt af tijdens de stallingsperiode. Een te lage bandenspanning verhoogt de kans op schade aan de band, is slecht voor het milieu en het verhoogt de brandstofkosten wanneer er wordt gereden.

Hoe voorkom ik problemen?

Slijtage aan caravanbanden is meestal niet direct zichtbaar. Om er voor te zorgen dat je geen pech, veroorzaakt door bijvoorbeeld een klapband, krijgt onderweg volg dan de volgende tips op:

De doe-het-zelf caravancheck

Wanneer je veilig met de caravan op vakantie wilt gaan is het goed om op een aantal zaken te letten wanneer je de caravan uit de stalling haalt. Ons advies is om bij een caravanspecialist een grondige check te laten uitvoeren, maar je kunt zeker ook zelf al een aantal zaken controleren. Hoe? Dat lees je in onze gratis te downloaden checklist!

New call-to-action