Autobanden kopen. Wat voor rijder ben jij?

Als je van plan bent nieuwe autobanden aan te schaffen is het heel belangrijk om te weten wat voor autorijder je bent. Nieuwe autobanden kopen doe je niet zomaar en ook niet om met de mode mee te doen. Je koopt pas nieuwe autobanden als ze aan vervanging toe zijn. De vervanging kan zijn slijtage, plotseling lekke band, klapband, etc. Ook als je online gaat shoppen voor autobanden, is het belangrijk dat je jezelf de vraag stelt: Wat voor rijder ben ik nu eigenlijk? Ben ik een rustige rijder, sportieve rijder of een zakelijke rijder? Rijd ik korte afstanden of juist lange trajecten? Rijd ik het meeste op snelwegen of provinciale wegen? Rijd ik veel kilometers op ruw terrein? Als je deze vragen voor jezelf juist weet te beantwoorden, weet je welke band je kunt kopen.

autobandencheck.nl wat voor soort rijder ben jij

Wat voor rijder ben je?

Zoals al eerder aangegeven zijn er een aantal punten waar je op moet letten om de juiste autoband te vinden. We zetten ze nog even voor je op een rijtje:

 • Ben je een rustige rijder?
 • Ben je een sportieve rijder?
 • Ben je een zakelijke rijder?
 • Rijd je korte afstanden of juist lange trajecten?
 • Rijd je het meeste op snelwegen of provinciale wegen?
 • Rijd je veel kilometers op ruw terrein?

De rustige rijder

Hoe herken je de rustige rijder? De rustige rijder trekt rustig op, remt rustig, overschrijdt de maximumsnelheid niet en neemt de bochten rustig. Ben je een rustige rijder? Autobandencheck.nl adviseert je o.a. de volgende type banden:

 • Michelin Energy Saver+
 • Goodyear EfficientGrip Performance

De sportieve rijder

Als je een sportieve rijder bent heb je banden nodig die veel grip hebben op droog en nat wegdek. Je moet snel kunnen reageren en in de bochten moeten de banden je een maximale stabiliteit bieden. In onze webshop vind je een grote diversiteit aan type autobanden voor de sportieve rijder. Om je alvast een beetje op weg te helpen hieronder een aantal type banden voor de sportieve rijder op een rijtje:

 • Michelin Pilot Sport 3
 • ContiSportContact 5
 • Dunlop SportMaxx RT2

De zakelijke rijder

De zakelijke rijder zit dagelijks op de weg en rijdt zowel op snel- als op provinciale wegen. Als je veel op de weg zit, is het belangrijk dat je veilig en comfortabel rijdt. Meestal is de zakelijke rijder ook een lease-rijder en worden de autobanden twee keer per jaar gewisseld. Lees ook onze blogs Zomerbanden wisselen, wanneer moet dat? en Winterbanden wisselen, wanneer moet dat?

Wat voor autoband past het beste bij een zakelijke rijder. Hier vast een type band om je op weg te helpen:

 • Michelin Primacy 3
 • Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3  

Bridgestone Turanza T005

Rijd je het meeste op snelwegen of provinciale wegen?

Als je veel op de snelweg rijdt, rijd je meestal sneller dan gemiddeld. De banden die Autobandencheck.nl aanbeveelt zijn banden die hoge prestaties moeten kunnen leveren omdat het van het grootste belang is dat je veilig op weg kunt in wat voor weerssituatie dan ook. Als je veel op de snelweg zit, zal je waarschijnlijk ook meer lange afstanden afleggen. Als je lange afstanden aflegt, verwacht je ook een maximaal rijcomfort. Met een maximaal rijcomfort bedoelen we dat je zo min mogelijk last hebt van het geluid, trillingen en ga zo maar door.

Rijd je veel op de provinciale wegen dan zal je auto meer brandstof verbruiken. Om er voor te zorgen dat je minder brandstof verbruikt, adviseren wij om banden aan te schaffen met een lage rolweerstand. Omdat je op de provinciale wegen en in de stedelijke omgeving vaker moet remmen en optrekken is het belangrijk dat je banden een hoge slijtvastheid hebben. Tevens is het van belang dat je banden een zeer goede remcapaciteit hebben aangezien je op de provinciale wegen en in de stedelijke omgeving vaker en sneller moet remmen voor fietsers, voetgangers en verkeerslichten.

Rijd je veel kilometers op ruw terrein?

Rijd je veel kilometers over ruw terrein dan doe je dit niet met een “gewone” personenauto maar met een SUV. Onder een SUV adviseren wij om 4x4 banden te laten monteren. Banden die tegen een stootje kunnen. Rijd je toch met de SUV voornamelijk op de snel- en provinciale wegen dan adviseren wij banden die comfortabel rijden maar toch tegen een stootje kunnen als je op ruw terrein rijdt.

Leuk om te weten: welk type bestuurder ben je?

Enkele jaar geleden heeft een bandenfabrikant de London School of Economics de opdracht gegeven om het gedrag van ca. 1500 automobilisten in Europa te bestuderen. Conclusie: er zijn zeven type autorijders:

 • De straffer
  De straffer neemt geen blad voor de mond en zal ander autorijders er wel eens op attenderen wat wel en wat niet moet. Deze actie van “De straffer” wordt niet altijd in dank afgenomen.
 • De leerkracht
  De leerkracht denkt altijd te beschikken over de juiste kennis en zal andere bestuurders daar graag op willen wijzen wat ze bijvoorbeeld verkeerd doen. De leerkracht gaat er dan ook vanuit dat hij waardering krijgt voor zijn kennis. Maar helaas is dit meestal niet het geval.
 • De ontsnapper
  De ontsnapper trekt zich van andere autorijders niets aan. Heeft vaak de muziek hard aan staan om maar niet geconfronteerd te worden met de autorijders om hem/haar heen.
 • De betweter
  De betweter denkt dat hij de beste autorijder is en vindt de andere autorijders maar nietsnutten en prutsers. Maakt dit ook regelmatig kenbaar door naar andere rijders, vanuit de auto weliswaar, te roepen.
 • Het competitiebeest
  Het competitiebeest is zonder twijfel de beste rijder en zal er ook zeker voor zorgen dat niemand in zijn weg komt rijden. Dus ben je van plan het competitiebeest in te halen dan zal hij extra gas geven.
 • De ontwijker
  De ontwijker laat niet snel blijken dat hij zich ergert aan andere automobilisten. De ontwijker doet er alles aan om een confrontatie te voorkomen.
 • De filosoof
  De filosoof zal zich naar andere autorijders niet agressief gedragen en houdt zijn gevoelens in bedwang.

New call-to-action