APK eis banden: hier moeten je banden aan voldoen

Is je auto ook weer toe aan een APK-beurt? Autobanden zijn een belangrijk onderdeel om je auto door de APK-keuring te laten komen. Je auto kan afgekeurd worden omdat je banden niet aan de wettelijke eisen voldoen. Wat die wettelijke eisen zijn en hoe je er voor kunt zorgen dat je auto niet op de banden wordt afgekeurd, leggen we uit in ons blog. Natuurlijk kun je niet alles voor zijn in het leven maar door je banden regelmatig te controleren, voorkom je dat het APK keuringsstation of je garage je belt en aangeeft dat je auto niet door de keuring komt omdat je banden te slecht zijn.

autobandencheck_apk_eisen_autobanden

Tips voor veilige autobanden

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je autobanden in goede staat zijn en ze niet afgekeurd worden tijdens de APK-keuring? Wij geven je enkele onderhoudstips voor je autobanden:

  • Controleer regelmatig de profieldiepte van je autobanden
  • Controleer je banden op beschadigingen
  • Controleer regelmatig je bandenspanning

Controleer regelmatig de profieldiepte van je autobanden

Tijdens de APK-keuring worden je banden echt afgekeurd als de profieldiepte niet voldoet aan de wettelijke norm. De wettelijke norm is als volgt:

  • Bij zomerbanden moet de profieldiepte minimaal 1,6 millimeter zijn. Echter wij adviseren je om nieuwe zomerbanden aan te schaffen als het profiel van de band richting de 2 millimeter gaat.
  • Bij winterbanden is er niet echt een minimale wettelijke profieldiepte vastgesteld maar wij adviseren om bij een minimale profieldiepte van 4 millimeter, nieuwe winterbanden te overwegen
  • Bij 4-seizoenenbanden moet de profieldiepte minimaal 1,6 millimeter zijn. Net zoals bij zomerbanden adviseren wij om bij een profieldiepte van minimaal 2 millimeter je banden al te vervangen.

We raden je toch zeker aan om één keer per maand het profiel van je banden te checken.

Wil je nog meer weten over de profieldiepte van je autobanden en ook hoe je de profieldiepte op een eenvoudige wijze kunt controleren dan verwijzen we je naar ons blog ‘Wat is het minimale profiel van een autoband?

Bridgestone Turanza T005

Check je banden op beschadigingen

Een andere reden waarom je banden tijdens de APK-keuring afgekeurd zouden kunnen worden is het vertonen van beschadigingen. Als je dan toch één keer per maand de profieldiepte controleert van je banden dan kun je meteen ook even checken of er geen beschadigingen aan je banden zijn. Bij de volgende beschadigingen is het verstandig om je band of banden te vervangen:

  • Scheuren en sneden
  • Bobbels
  • Inkervingen

Als je nu twijfelt bij een beschadiging dan is het niet onverstandig er een professional naar te laten kijken. In ons blog ‘3 Signalen dat je nieuwe banden nodig hebt’ wordt dieper ingegaan op beschadigingen aan je autoband en hoe deze beschadigingen eventueel kunnen ontstaan.

De juiste bandenspanning is belangrijk voor de staat van je autobanden

We kunnen er niet genoeg de nadruk op leggen maar zorg er altijd voor dat je autobanden de juiste bandenspanning hebben. De juiste bandenspanning zorgt er namelijk voor dat je banden langer meegaan. Ook hierin adviseren wij om, het liefst één keer in de 14 dagen, maar anders toch zeker één keer per maand de bandenspanning van je banden te controleren. In ons blog ‘Wat is de juiste bandenspanning voor mijn auto?’ lees je er alles over.

TIP: Als je één keer per maand de bandenspanning controleert kun je tegelijkertijd ook je profieldiepte meten en je banden controleren op beschadigingen. Zorg dat dit een routine wordt en je zult zien dat je lang plezier hebt van je banden.

Succesvol door de APK keuring

Met bovenstaande tips hebben we je al een handje op weg geholpen wat betreft de banden, maar tijdens een APK keuring worden natuurlijk meer zaken gecheckt. Download nu onze gratis APK checklist en ga succesvol door de keuring!

New call-to-action