5 tips: waar moet je op letten bij het rijden met winterbanden?

Iedereen weet dat het verstandig is om je zomerbanden om te wisselen voor winterbanden wanneer het kouder wordt. Maar waar moet je nou precies op letten bij het rijden met winterbanden? Wij geven je in deze blog vijf tips.

autobandencheck_5 tips_rijden_op_winterbanden (1)

1. Winterbanden op een glad wegdek

Winterbanden zorgen voor extra veiligheid als je rijdt op een besneeuwd en glad wegdek. Daarnaast zijn winterbanden en regen ook een prima combinatie. Door het diepere profiel en de vele lamellen (inkepingen) is een winterband expert in het behouden van grip op een nat of glad wegdek. De profieldiepte van een winterband moet minimaal 4 millimeter zijn. Je nieuwe winterbanden hebben een diepte van 8 millimeter.

2. Controleer de spanning van je banden

Controleer elke maand de bandenspanning van je winterbanden. Doe je dit in een warme omgeving? Dan reken je 0,2 bar extra bovenop de aanbevolen bandenspanning. Zo compenseer je het verschil wat ontstaat door de koude temperaturen. Door je banden op te pompen verminder je ook het extra verbruik van brandstof. Lees ook onze blog: Hoeveel bar moet er in een autoband?

3. Extra verbruik door winterbanden

We noemden het hier boven al even: winterbanden zorgen voor iets meer verbruik. Dit komt door de rolweerstand van de banden. Door de banden op de juiste spanning te houden, blijft het extra verbruik binnen de perken. Ook kun je overbodige ballast verwijderen uit de auto, je banden op tijd vervangen en niet te hard rijden en remmen om het extra verbruik te beperken.

Bridgestone Turanza T005

4. Laat je banden vervangen door een expert

Wil je weten of je autobanden  aan vervanging toe zijn? Doe de test en ontdek met 10 korte vragen of je nog even kunt doorrijden op je banden of dat het verstandiger is om ze te vervangen.

Het vervangen van je banden kun je het beste overlaten aan een expert. Zij kunnen schade aan je banden voorkomen. Daarnaast kan de expert je banden balanceren en de auto uitlijnen. Dit scheelt ook weer bij het extra verbruik van brandstof door je winterbanden.

5. Tot slot: gebruik winterbanden alleen in de winter

Misschien heel voor de hand liggend, maar het is een feit dat veel automobilisten ook in de zomer op hun winterbanden rijden. Dit is uiteraard niet goed voor de banden en het is niet veilig. Het wordt aangeraden om de zomerbanden te verwisselen voor winterbanden als de temperatuur onder de 7 graden Celcius zakt. Gemiddeld is dit in Nederland tussen oktober en april. Meer over het wisselen van banden lees je in onze blog: Winterbanden wisselen, wanneer moet dat?

Download de complete winterbandengids

Wanneer is het de beste periode om je banden te wisselen en waarom moet je eigenlijk winterbanden aanschaffen? Dit en nog veel meer informatie over winterbanden vind je in onze complete winterbandengids; 'Alles over winterbanden'.

New call-to-action