3 Signalen dat je nieuwe banden nodig hebt

Controleer jij regelmatig je autobanden? Bij welke signalen is het belangrijk dat je nieuwe banden aanschaft? Wij kunnen het ons zo voorstellen dat je niet voor de lol autobanden online gaat shoppen. Een autoband is op het eerste oog rond en zwart en tevens ook nog eens een kostbare uitgave. Voor die euro’s koop je liever iets anders leuks. Dus als het niet perse nodig is ga je niet op zoek. Toch zijn er momenten dat het wel belangrijk is dat je gaat shoppen voor nieuwe autobanden voordat het te laat is. In ons blog vertellen wij je bij welke 3 signalen je zeker nieuwe autobanden nodig hebt.

autobandencheck 3 signalen dat je nieuwe banden nodig hebt

Signaal 1: Te weinig profiel op je autobanden

Te weinig profiel op je autobanden is één van de belangrijkste signalen dat aangeeft dat je toe bent aan nieuwe autobanden. Je kunt heel gemakkelijk zelf de profieldiepte van je autobanden meten. Lees hiervoor onze blog: Wat is het minimale profiel van een autoband? Een slecht profiel kan het risico op aquaplaning verhogen en de remafstand verlengen.

Signaal 2: Beschadiging aan je autoband

Je observeert niet iedere dag je autobanden, maar toch is het verstandig als je af en toe eens kijkt hoe de status van je autobanden is. Beschadigingen aan je autobanden kunnen ontstaan terwijl je dat zelf niet in de gaten hebt:

 • Je rijdt door een kuil
 • Je raakt een stoeprand
 • Je rijdt net even te hard over een verkeersdrempel

De volgende beschadigingen kunnen door bovenstaande ontstaan:

 • Scheuren en sneden
 • Bobbels
 • Inkervingen

En…als je er niet op tijd bij bent, is de kans op een klapband erg groot. Met een hoge snelheid kan een klapband voor gevaarlijke situaties zorgen. Zoals men zegt ‘voorkomen is beter dan genezen’ dus mocht je een beschadiging aan je autoband(en) constateren, shop dan voor nieuwe autobanden. Het is natuurlijk niet perse nodig dat, als één band aan vervanging toe is je ze meteen alle vier moet laten vervangen. Wel is het verstandig om te weten waar je op moet letten, lees daarom ook eens onze blog: Autoband kapot, moet ik ze nu allemaal vervangen?’ en je weet exact wat je moet doen.  

Signaal 3: De autobanden zijn te oud

Wanneer is een autoband te oud? Dat is moeilijk te zeggen. Als de staat van de autobanden verder prima in orde is maar de banden zitten al meer dan vijf jaar onder je auto dan adviseren wij je dat je banden minimaal een keer per jaar goed gecontroleerd worden door een bandenexpert.

Wij raden je wel aan, mochten je banden ouder zijn dan 10 jaar na de productiedatum, de banden uit voorzorg te vervangen. Hoe je de productiedatum kunt vinden, lees je in ons blog : Hoe oud is mijn autoband?

Het juiste onderhoud verlengt de levensduur van je banden

Je kunt de levensduur van je banden verlengen als je de volgende punten goed in de gaten houdt:

Download whitepaper: onderhoud en vervanging van autobanden
 • Zorg dat je banden na montage goed uitgebalanceerd worden
 • Zorg voor de juiste bandenspanning
 • Controleer regelmatig de profieldiepte van je banden
 • Controleer regelmatig je banden op slijtage
 • Verkeerde banden in het verkeerde seizoen levert slijtage op. Zomerbanden in de zomer en winterbanden in de winter. Wissel daarom altijd tijdig je banden!
 • Je rijgedrag kan ook invloed hebben op slijtage aan de banden
hoe vertraag ik slijtage aan mijn autobanden

Zijn jouw autobanden aan vervanging toe?

Doe de test en je weet na slechts 10 vragen te beantwoorden of  je banden aan vervanging toe zijn.

Bridgestone Turanza T005