Autobandencheck

1Check uw profieldiepte en bandenmaat

Profieldiepte:

De diepte van het profiel is de beste indicatie of uw banden aan vervanging toe zijn. De door de ANWB minimaal aanbevolen profieldiepte van zomerbanden is 2 mm, van winterbanden 4 mm. De profieldiepte meet u gemakkelijk door een euro muntstuk in de minst diepe groef van uw band te steken. Ziet u de buitenste rand (goud bij 1 euro, zilver bij 2 euro)? Dan is uw profiel onvoldoende. Verdwijnt de rand in het profiel, dan is het profiel voldoende. Voor zomerbanden neemt u een 1 euro muntstuk, voor winterbanden een 2 euro muntstuk.

Profieldiepte

Bandenmaat:

Op de ‘wang’ van de band staat altijd de maat vermeld. Deze maataanduiding geeft de breedte, de hoogte en de inchmaat van de band weer. Het is belangrijk om de juiste band voor de auto te hebben, want als er een verkeerde maat gemonteerd is, dan kan de kilometer afwijken. Naast de maat wordt op de wang van de band ook het draagvermogen (het aantal kilo’s dat de band kan dragen) en het snelheidssymbool, (de maximale snelheid die met de band gereden kan worden) getoond. U kunt de gegevens zoals in de afbeelding overnemen van uw huidige banden.

Selecteer hiernaast uw bandenmaat →

Print deze instructies

 
Vul uw bandenmaat in om door te gaan naar de volgende stap.

2Check voor welk seizoen u banden zoekt

Lees meer over zomerbanden

Zomerbanden zijn de beste keuze bij temperaturen boven de 7 graden.

Lees meer over winterbanden

Winterbanden zijn de beste keuze voor de maanden waarin de temperatuur onder de 7 graden kan zakken en er sprake kan zijn van sneeuw en/of ijs. Winterbanden hebben een speciale samenstelling en dieper profiel waardoor de grip op de weg onder winterse omstandigheden aanzienlijk beter is.

Lees meer over 4-seizoenenbanden

4-seizoenenbanden zijn een goede keuze voor alle weersomstandigheden. Een 4-seizoenenband beschikt over belangrijke kenmerken van zowel een zomer- als winterband, al blijft het een compromis.


3Check in welk segment u autobanden zoekt

A-merken

U zoekt een kwalitatief goede band van een bekend merk. U wilt zekerheid over kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. U vindt dat in dit segment onder andere omdat topmerken veel investeren in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technieken. Bovendien wilt u zeker zijn dat u overal (in Europa) een kapotte band kunt vervangen door een nieuwe die exact hetzelfde is waardoor de rijeigenschappen van uw auto niet beïnvloedt worden.

Bewuste keus

U bent op zoek naar de beste prijs-kwaliteit verhouding zonder hierbij compromissen te sluiten op het gebied van veiligheid. Het merk van de band is niet bijzonder belangrijk, maar u wilt wel zeker weten dat er goed nagedacht is over veiligheid en duurzaamheid en u wilt zeker weten dat u ergens aan kunt kloppen voor de garantie.

Budget

U bent op zoek naar goedkope autobanden. Het merk van de band is niet belangrijk voor u en de band hoeft niet in de top te scoren bij autobandentests. Natuurlijk wilt u wel een veilige band, maar u eist geen top prestaties.