De 4-seizoenenband, ook wel all-seasonband of all-wheaterband genoemd, biedt een alternatief voor zowel zomer- als winterbanden. Wanneer u geen behoefte hebt aan (het wisselen van) twee bandensets, maar u wel graag voordelig en veilig wil rijden, is de 4-seizoenenband een prima oplossing.

Kenmerken van de 4-seizoenenband

Het 4-seizoenenbandentype bevat een compromis van de kwaliteiten die in de zomer en in de winter vereist zijn. De band is ontworpen op basis van de gemiddelde weersomstandigheden in de zomer en winter. Zodoende biedt deze band dus geen garantie voor een maximale prestatie die de specifieke zomerbanden en winterbanden wel kunnen bieden.

De kwaliteiten van een 4-seizoenenband worden aangeduid met het M + S teken en/of het sneeuwvlokje, maar alleen het sneeuwvloksymbool geeft aan dat de band voldoet aan de minimale winterbandeisen. Dit houdt onder andere in dat de band in Europa ook als winterband erkent wordt, en daarmee voldoet aan de verplichtingen van diverse landen.

LET OP: niet iedere 4-seizoenenband heeft het sneeuwvloksymbool. De band kan in dit geval in bepaalde landen niet voldoen aan de minimale winterbandeisen en daarmee ook niet aan de wetgeving. Check daarom altijd uw banden voordat u naar het buitenland gaat.

Wanneer kiest u voor een 4-seizoenenband?

Indien u verzekerd wil zijn van optimaal veilig rijden tijdens de zomer en de winter dan adviseren wij om een zomer- en winterbandenset aan te schaffen. Echter zijn er ook goede redenen om te kiezen voor een compromis: de 4-seizoenenband.

  • U rijdt voornamelijk in de binnenstad (woon-/ werkverkeer)
  • U rijdt minder dan 10.000 kilometer per jaar
  • U wilt graag voordelig, maar ook veilig rijden
  • U rijdt niet tijdens extreme winterse omstandigheden of in wintersportgebieden

Voordelen van 4-seizoenenbanden:

  • 4-seizoenenbanden zijn effectief in zowel de zomer als de winter
  • Kostenbesparing: wisselen van banden en opslag is overbodig
  • 4-seizoenenbanden voldoen in veel Europese landen aan de minimale winterbandeisen